Een klein gebaar kan al een groot verschil maken

 

WieMartijn (45) en Nineke (44)
HoeGetrouwd, vier dochters, Rosan (15), Lisa (13), Anna (11), Lara (9)
WaarZe wonen in de wijk Brummelhof, in de Oranjestraat.
WatMartijn werkt bij Odina als business consultant, op dit moment zit hij gedetacheerd bij Monuta in Apeldoorn. Nineke werkt als verpleegkundige bij Gelre Ziekenhuizen. De twee oudste dochters bezorgen het Apeldoorns Stadsblad en de Stedendriehoek in de wijk. Rosan, Lisa en Anna gaan naar het Christelijk Lyceum, Lara zit op basisschool De Fakkel.

 

In het kort

Met vier kinderen wordt de familie vaak gezien als ‘groot gezin’. Nineke en Martijn wonen met hun vier dochters in Apeldoorn, in hun favoriete buurt de Brummelhof. Martijn is in Apeldoorn geboren en ook Nineke heeft haar roots in Apeldoorn. Haar grootouders hadden een kruidenierszaak aan de Koninginnelaan. Zelf is ze geboren in IJsselstein. Hun vier dochters zijn geboren in Apeldoorn.

Met een groot gezin kom je nog eens ergens! Zo wordt er door Lisa en Anna fanatiek gevoetbald bij Victoria Boys, dansen Rosan en Lara bij NTK en beoefent Martijn Waterpolo. Er wordt goed nagedacht over wat er wordt gegeten in het gezin. Lisa en Nineke zijn vegetariër en regelmatig krijgt ook de rest van het gezin een vegetarische maaltijd voorgeschoteld.

"Het zou leuk zijn als we in Apeldoorn speeltoestellen konden uitwisselen of ruilen."
Martijn
Een klein gebaar kan al een groot verschil maken

Buitenruimte voor iedereen

Ze zijn allemaal wel eens buiten te vinden bij de familie Ruimerman, maar niet allemaal evenveel. Nineke loopt regelmatig hard, wandelt veel en pakt ook weleens de mountainbike. Martijn fietst ook veel en is ook vaak rondom het huis buiten te vinden. Lisa, Anna en Lara spelen ook in de buurt veel buiten. Rosan doet dat iets minder. “We slepen ze ook wel eens mee om met z’n allen te wandelen of te fietsen in het bos,” vertelt Martijn. “Maar dat is niet vrijwillig!” voegt Rosan er snel aan toe.

De kinderen zijn vaak op het speelveldje in de buurt te vinden. “Dat zit achter de huizen aan de overkant,” vertelt Martijn. “Het is op zich een goed veldje, er wonen hier veel kinderen in de buurt dus het is een mooie ontmoetingsplek. Het ligt alleen wel een beetje verscholen tussen de huizen.” De toestellen op de speelplaats zijn prima, maar Martijn en de kinderen hebben wel een idee hoe je daarmee de speelveldjes kan verbeteren. “Vaak staan toestellen er voor een langere tijd, totdat ze vervangen worden. Het zou leuk zijn als we in Apeldoorn toestellen konden uitwisselen of ruilen. Dan is er meer afwisseling.” Een burendag zien ze wel zitten. “Op school hoor ik heel vaak van anderen dat ze buurtfeest hebben gehad, maar wij hebben dat nooit!” merkt Lara verbaast op. “We hebben wel eens meegedaan aan burendag, maar dat is al een paar jaar geleden.”

Gezond en veilig opgroeien

“Ik vind dat er op scholen meer gesport moet worden,” zegt Nineke. “Zeker op de basisscholen, daar sporten ze maar een half uur per week. Ik heb zelf wel eens de daily mile voorgesteld op de basisschool van onze kinderen. Elke dag een kwartiertje rennen op school. Het zou eigenlijk meer onderdeel moeten zijn van het lesprogramma.”

Maar ook buiten school vinden Nineke en Martijn dat er aandacht voor bewegen kan komen. “Zelf doen we alles binnen Apeldoorn op de fiets. Ook als het slecht weer is.” Om zich heen zien ze dat wel anders. “Als je ziet hoeveel mensen hun kinderen naar school brengen met de auto.” “We zien het ook veel bij bijvoorbeeld verjaardagen,” vult Martijn aan. “Soms zijn er natuurlijk goede redenen voor, of is het simpelweg praktischer. Maar in plaats van goede redenen verzinnen om wel met de auto te gaan, zou het eigenlijk andersom moeten zijn. Ik zou graag het fietsen meer willen stimuleren.”
Er is nog iets waar Nineke verandering in wil zien. “Ik erger me erg aan zwerfafval. Vroeger nam ik wel eens een vuilniszak mee op de fiets. Als ik dan onderweg wat tegenkwam raapte ik dat op en nam het mee.” Niet zo gek dus dat de familie meehielp met het opruimen van het Zuiderpark tijdens NLdoet.

"Ik vind Apeldoorn een prettige stad om in te wonen, ook voor mijn kinderen. Die kunnen hier veilig opgroeien en leren zich zelfstandig voortbewegen."
Nineke
Een klein gebaar kan al een groot verschil maken

Generaties verbinden

“Ik wil best vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld met ouderen,” vertelt Martijn, “maar ik weet niet goed waar ik dan moet zijn.” “Zomaar ergens binnen stappen doe je ook niet,” vult Nineke aan. Er zijn natuurlijk verschillende organisaties die vrijwilligers begeleiden, maar welke zijn dat? En waar vind je het werk dat je zoekt? Dat vindt Martijn lastig. “Een soort marktplaats zou handig zijn, waarin je vraag en aanbod kan zien. Want ik denk dat er best wel mensen zijn die zich willen inzetten, maar niet weten waar ze terecht kunnen.”

Om mensen van verschillende culturen bij elkaar te brengen, kan eten een belangrijke rol spelen, denkt het gezin. “Een soort multicultureel Lepeltje Lepeltje. Dan kan je met bijvoorbeeld hapjes iets laten zien van je eigen land en cultuur.”

In hun directe omgeving kennen ze geen eenzaamheid. “Maar we merken zelf ook dat de noodzaak om iemand op te zoeken soms minder is doordat je veel met de telefoon doet,” bekend Nineke. Les over sociale media zou dan een rol kunnen spelen bij het verminderen of voorkomen van eenzaamheid. “Maar er is nooit één remedie om alle eenzaamheid tegen te gaan. Iedereen heeft zijn eigen verhaal. Contact met mensen om je heen is wel altijd de eerste stap.”

Ambassadeur Gezinsstad


Nineke: “Ik vind Apeldoorn een prettige stad om in te wonen, ook voor mijn kinderen. Die kunnen hier veilig opgroeien en leren zich zelfstandig voortbewegen. Ik vind het belangrijk dat dit zo blijft”.
De kinderen lijkt het leuk om samen met de andere kinderen van de ambassadeurs gezinnen aan de slag te gaan. Samen willen ze kijken hoe ze Apeldoorn nog leuker kunnen maken. Het feit dat ze met z’n zessen zijn, ziet Nineke als een voordeel. “We komen met veel mensen in aanraking, op scholen en bij verenigingen. We kunnen dus veel delen, veel ervaringen uitwisselen.” Ook Martijn ziet grote meerwaarde om mee te doen als ambassadeur. “Vaak kan een klein gebaar al veel betekenen, zeker voor ouderen.”

Deel dit verhaal

Vergroot contrast