Een Facebookgroep voor de buurt om meer in contact te komen

 

WieHarry (45),  Andrea
HoeGetrouwd, drie dochters Lisa (14), Tessa (8) en Emma (5)
WaarZe wonen in Apeldoorn Zuid, in de nieuwbouwwijk aan de Kayersdijk
WatHarry werkt fulltime bij UPS, Lisa gaat naar het Veluws College Mheenpark, Tessa en Emma zitten op basisschool De Korf.

 

In het kort

Harry en Andrea en hun kinderen wonen nu vier jaar in Apeldoorn. Voor Andrea is dat bekend terrein, zij is geboren en getogen in Apeldoorn. Ze wonen nu in de nieuwbouwwijk Schatkamer van Zuid. Doordat de wijk nog in opbouw is, hebben ze nog weinig contact met de buren. Er is af en toe nog ergernis, bijvoorbeeld doordat er nog niet genoeg parkeerplekken zijn. Wel heeft Andrea een Facebookgroep opgezet voor de buurt, waar het contact steeds meer op gang komt. Andrea, Harry en de kinderen zijn lid van het Kerkgenootschap Leger des Heils, waar zowel Harry als Andrea actief is als vrijwilliger. Verder is Andrea altijd actief geweest op de vorige basisschool van Tessa en Emma en wil ze dat ook op deze school weer op gaan pakken.

"Het ontbreken van bankjes en prullenbakken maakt een speelplek minder aantrekkelijk"
Andrea
Een Facebookgroep voor de buurt om meer in contact te komen

Buitenruimte voor iedereen

Buiten zijn is belangrijk voor het gezin. “We komen graag bij het Leesten in Ugchelen,” vertelt Andrea. Dat is zo’n mooi groot terrein, iedereen kan daar zijn eigen ding doen. De kleintjes kunnen lekker spelen, en Lisa en Harry hebben een fotografietik. Die kunnen zich er ook goed uitleven.”

Wat dichter bij huis, in hun eigen nieuwbouwwijk, bevinden zich twee speelplekken. Die laten nog wel wat te wensen over, als het aan Andrea en Harry ligt. Andrea: “De speelplek het dichts bij ons huis is vooral geschikt voor kleinere kinderen. Alleen zit er bijvoorbeeld geen hek omheen. Hierdoor kunnen de kinderen in theorie zo doorlopen naar de drukke Kayersdijk.” Ook het ontbreken van bankjes en prullenbakken maakt het een minder aantrekkelijke speelplek volgens Andrea. “Als ik met mijn kinderen mee ga, wil ik niet zo lang hoeven staan. Nu blijf ik misschien tien minuten en ga dan weer terug.” De andere speelplaats is wat meer geschikt voor oudere kinderen. “Maar die ligt weer wat verder van huis, dus dat is verder lopen of fietsen.”

Ook het schoolplein wordt door de jongste kinderen gebruikt om te spelen. “Na schooltijd laat ik ze altijd nog even een half uurtje uitrazen op het plein,” legt Andrea uit. “Het is een mooi plein, met een hek erom dus erg veilig.”

“Ik vind het leuk om een schakel te kunnen zijn tussen bewoners en de gemeente."
Harry

Gezond en veilig opgroeien

Andrea en Harry vinden het voor opgroeiende kinderen vooral belangrijk dat ze veilig buiten kunnen spelen. In hun buurt kan dat dus beter, vinden ze. Lisa, Tessa en Emma zitten niet bij een sportvereniging, al begint Emma binnenkort waarschijnlijk aan zwemles. Lisa heeft wel een tijd reddingszwemmen gedaan. “Als je als gezin op de centen moet letten, dan is het niet altijd makkelijk om de kinderen te laten sporten. We komen vaak net niet in aanmerking voor verschillende potjes.” Ook op het gebied van cultuur worden er daardoor minder uitstapjes gemaakt. “Het verbaast ons dat je als inwoner van Apeldoorn net zoveel moet betalen als toerist. Met drie kinderen tikt dat snel aan.” Gelukkig biedt de school van de kinderen activiteiten op het gebied van sport en cultuur. “Op de vorige basisschool van de kinderen hadden ze af en toe een sportdag. En met hun huidige basisschool zijn ze laatst naar het Watermuseum gegaan in Arnhem.”

Voor Lisa zien Andrea en Harry een mooie rol weggelegd in dit project. “Voor tieners en jongeren is er weinig te doen in Apeldoorn. Er zijn wel een aantal plekken voor hen, zoals zwembaden en skateparken, maar dat is niet veel.” Wat er dan zou moeten komen, moeten jongeren vooral zelf bedenken, vinden Harry en Andrea. “Het lijkt me mooi als alle tieners die meedoen met dit project bij elkaar gaan zitten. Ze kunnen heel goed zelf bedenken wat ze willen. Dat hoeven wij niet voor ze te doen.”

Een Facebookgroep voor de buurt om meer in contact te komen

Generaties verbinden

“We zijn de hele week druk met werk en school, daardoor zien we elkaar soms niet zo veel. In het weekend willen we graag tijd doorbrengen met het gezin. Ik kan me goed voorstellen dat meer gezinnen dat hebben, en dus geen tijd vrijmaken om bijvoorbeeld hun ouders te bezoeken.” De moeder van Harry woont in Hattem, daar gaan ze af en toe op bezoek, of ze wordt opgehaald. De moeder van Andrea zien ze ook sporadisch, met haar vader heeft Andrea geen contact meer.

Vanuit de kerk bezoeken Andrea en Harry wel eens een verzorgingshuis. “Zeker in de winter zijn we daar regelmatig, om mensen te bezoeken.” Maar om structureel iemand te gaan bezoeken lukt niet vanwege hun volle agenda. Andrea heeft wel een oplossing om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. “Hier zouden middelbare scholen op in kunnen spelen. Ik zie wel voor me dat leerlingen twee of drie uur per week ouderen in een verzorgingshuis bezoeken. Op deze manier leren de jongeren om met ouderen om te gaan, en kunnen de ouderen ook weer van de jongeren leren.” Ook het basisonderwijs kan een rol spelen. “Ouderen die nog mobiel zijn, kunnen als voorleesouder helpen op een school. Daar is vaak een tekort aan.”

Ambassadeur Gezinsstad Apeldoorn

“Ik wist helemaal niet dat Andrea ons opgegeven had,” vertelt Harry. “Ze stuurde op een gegeven moment een mailtje door met de uitnodiging voor de startbijeenkomst. Ik had geen idee wat het was.” Maar inmiddels ziet Harry het helemaal zitten als ambassadeur van Gezinsstad Apeldoorn. “Ik vind het leuk om een schakel te kunnen zijn tussen bewoners en de gemeente. Zoals het probleem met de speelplekken hier. Dat zijn signalen die ik graag op wil pakken en aan wil kaarten bij de gemeente.” Andrea wil graag dat oude tijden herleven in Apeldoorn. “Ik kan me van vroeger herinneren dat er altijd veel te doen was in Apeldoorn. Zoals een optocht met carnaval, of een stoet met rijtuigen bij Paleis Het Loo. Als er meer te doen is, dan gaan mensen ook eerder naar buiten en ontmoeten ze elkaar meer.”

Deel dit verhaal

Vergroot contrast