We dragen graag bij aan een nog mooier Apeldoorn

 

WieErik (31) en Zoë (28)
HoePas getrouwd.
WaarWonen met hun twee katten in een eengezinswoning in Apeldoorn-Zuid.
WatErik is werkbegeleider horeca bij een verpleeghuis in Zutphen. Hij regelt de dagelijkse gang van zaken in het restaurant en begeleidt cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zoë werkt op een woonvorm voor mensen met niet aangeboren hersenletsel in Zutphen.

 

In het kort

Erik en Zoë zijn twee echte duizendpoten. Naast hun werk zijn ze graag buiten te vinden om te wandelen, te skeeleren of te mountainbiken. Ze zijn vrijwilliger bij gymvereniging KDO en vervullen een sociale rol in hun buurt. Regelmatig gaan ze  even langs bij hun hoogbejaarde, voormalige buurvrouw, nodigen ze hun buren uit voor hun verjaardagsfeest, organiseren ze een buurtbarbecue of toveren ze hun huiskamer om tot een heus thuisrestaurant. Eriks passie voor koken en wijnen komt daarbij goed van pas. Zoë is een paar jaar geleden vanuit Deventer hier naartoe verhuisd. Erik is in Apeldoorn opgegroeid. “We vinden het een voorrecht om in Apeldoorn te wonen en dragen graag bij aan een nog mooiere stad.”

“We nodigen voor onze verjaardagen niet alleen vrienden en familie uit, maar ook onze buren en kennissen"
We dragen graag bij aan een nog mooier Apeldoorn

Buitenruimte voor iedereen

Zoë: “Als echte natuurliefhebbers zijn we veel buiten te vinden. We hadden tot voor kort zelf geen tuin, dus gaan we vaak op pad. Ik werk vlakbij het Oranjepark, daar wandel ik elke dag. Ook in Park Berg en Bos komen we vaak en na het avondeten lopen we vaak even een rondje door de wijk. Met onze neefjes en nichtjes gaan we vaak naar speeltuintjes en de kinderboerderij. Malkenschoten bijvoorbeeld.”

“In onze wijk kan er nog wel wat gedaan worden aan snelheid beperkende maatregelen. Er wordt vaak veel te hard gereden. Ook worden speeltuintjes ’s avonds ook gebruikt door oudere jeugd. Op zich prima natuurlijk, alleen vind ik het jammer dat er soms glas blijft liggen en resten van dingen die niet geschikt zijn voor kleine kinderen. Gelukkig is dat de laatste jaren wel minder geworden, maar daardoor kan ik mijn neefje van drie er niet altijd veilig laten spelen.

Het schoolplein van de Emmaschool is een hele mooie plek. Leuk dat dat open is voor omwonenden! Wat zou het mooi zijn als je een schoolplein tegen een geringe vergoeding zou kunnen huren voor een buurtbarbecue of (kinder)feestjes. Daar zijn vast goede afspraken over te maken. Vooral voor mensen in een appartement zou dat een hele uitkomst zijn!”

Gezond en veilig opgroeien

Hoewel ze zelf (nog) geen kinderen hebben, hebben ze daar wel ideeën bij. Erik: “Om kinderen gezonder te laten opgroeien, moeten we ze van jongs af aan motiveren om naar buiten te gaan. Er wordt al veel gedaan om gezonde voeding op school te stimuleren. Stoppen met de verkoop van energydrankjes aan jongere kinderen? Goed idee! Organiseer daarnaast veel buitenactiviteiten. Het sportaanbod is in Apeldoorn heel divers. Eigenlijk zou sporten voor alle kinderen onder de twaalf jaar gratis moeten zijn. Ik zie daar wel een taak voor de gemeente.”

“De bibliotheek is echt geweldig, echt een uitje voor kinderen”, vult Zoë aan. “Verder mag het cultuuraanbod wel voor een wat breder publiek toegankelijk worden. Het Zwitsalterrein is een mooie aanwinst voor de stad. Dikke plus voor muziekevenementen zoals Jazz in the Woods, het Oranjeparkconcert, het Drakenbootfestival en het Filmfestival.” Zoë komt graag op de zaterdagmarkt. “Die opzet en het aanbod zie ik niet in andere plaatsen. Als je wilt, kun je daar al je boodschappen voor de hele week doen!”

Zoë: “Ik zou het leuk vinden als er meer aandacht is voor de (architectuur)historie van Apeldoorn. De stad heeft een heel bijzondere geschiedenis. Daar zou ik best meer over willen horen of lezen. Ik zou ook best zelf een stadswandeling of speurtocht willen organiseren.”

"Heel veel mensen weten helemaal niet wat voor voorzieningen er zijn en hoe mooi het hier is. Ik wil de mensen om mij heen daar meer bewust van maken."
We dragen graag bij aan een nog mooier Apeldoorn

Generaties verbinden

Zelf doen Zoë en Erik van alles om mensen in hun omgeving niet buiten de boot te laten vallen. Zoë: “We nodigen voor onze verjaardagen niet alleen vrienden en familie uit, maar ook onze buren en kennissen die vaak verlegen zitten om een praatje, of die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Op die manier hebben we al heel wat mensen met elkaar in contact gebracht. Erik is een fervent bakker en kok. Hij vertelt: “Een paar weken voor onze verjaardag vragen mensen al welke taarten ik dit jaar ga bakken!”

Ook hebben Zoë en Erik enkele keren een thuisrestaurant-avond georganiseerd. Mensen konden dan tegen kostprijs genieten van een luxe diner, in een huiselijke sfeer. Lekkere dingen maken voor mensen is voor mij een mooie manier om mensen blij te maken”, zegt Erik. “Dat geeft mij een goed gevoel.”

Zoë heeft heel veel ideeën om mensen met elkaar te laten verbinden. “Open asieldagen bijvoorbeeld, waarbij je samen met iemand een wandeling maakt met de hond, gemeenschappelijke ruimtes in verzorgingstehuizen gebruiken voor kinderfeestjes, er is zoveel te verzinnen! En er gebeurt al heel veel waarbij je zo kunt aanhaken. Eigenlijk is het simpel: neem je buurvrouw eens mee of vraag bij een verzorgingshuis of je iets voor iemand kan doen. Je hoeft er vaak maar heel weinig voor te doen om iemand blij te maken.”

Ambassadeur Comfortabele Gezinsstad

De keuze om ambassadeur te worden was voor hen beiden niet zo moeilijk. Erik: “Het klinkt misschien wat filosofisch, maar ik vind het een voorrecht om te wonen in een stad waar alles zo goed is geregeld en waar het veilig is. Daarmee heb ik een eigen verantwoordelijkheid om het leefbaar te houden. Dus houd het ik de stad zelf netjes, ruim ik mijn eigen rommel op en houd me aan de snelheid.”

Zoë: “Wij vinden Apeldoorn leuk. En we willen het liefst dat iedereen dat ook ziet. Heel veel mensen weten helemaal niet wat voor voorzieningen er zijn en hoe mooi het hier is. Ik wil de mensen om mij heen daar meer bewust van maken. Bovendien kan ik als ambassadeur mijn zegje doen over dingen die beter kunnen, waar wij tegenaan lopen. Zo kunnen we de stad verbeteren. Voor onszelf en voor onze toekomstige kinderen. Want één ding staat vast: we gaan Apeldoorn niet meer uit.”

Deel dit verhaal

Vergroot contrast