Houd Apeldoorn aantrekkelijk zodat jongeren hier blijven wonen

 

WieDaniël (36), Nienke (35), Maartje (8) en Cato (2,5)
HoeGetrouwd en twee dochters. Daniël is de bonusvader van Maartje.
WaarZe wonen in Apeldoorn Noordoost in de wijk Sprenkelaar.
WatDaniël werkt als manager bij Danone en Nienke is leerkracht op basisschool de Zonnewende. Maartje zit in groep 5 en Cato gaat naar het kinderdagverblijf.

 

In het kort

Daniël en Nienke wonen hun hele leven in Apeldoorn. Het vertrouwde gevoel uit hun jeugd geven ze nu door aan de meiden. Typisch Apeldoorn vinden ze Paleis het Loo, het groen en de rust op zondag. Ze gaan graag naar de markt, Park Zuidbroek en kinderboerderij Laag Buurlo. Twee jaar geleden werden ze ingeloot voor de koop van een bewust wonen woning. Daniël en Nienke gaan zuinig om met energie en omgeving en vinden het belangrijk om hun meiden bewust te maken van de wonderen van de natuur.

De meiden houden alledrie van dansen. Maartje is lid van een turnvereniging. Cato speelt graag met Peppa big diertjes. Ook knuffelen met cavia’s Jelle & Julia is favoriet. Nienke doet sportief bij een sportschool en ze vindt het leuk om samen dingen te ondernemen. Daniël houdt van hardlopen, spelletjes spelen en koken. Als ambassadeurs van Gezinsstad Apeldoorn willen ze laten zien wat de stad te bieden heeft en meedenken hoe Apeldoorn haar huidige inwoners kan behouden.

"In ons oude huis hadden wij een buurvrouw van wel 100 jaar oud. Daar gingen we wel eens op bezoek om te helpen."
Maartje
Houd Apeldoorn aantrekkelijk zodat jongeren hier blijven wonen
Fietsend door Apeldoorn

Buitenruimte

Het gezin is veel buiten. “Voor de kinderboerderij hoef je geen entree te betalen”, vertelt Nienke. “Het is daar dan ook een soort smeltkroes waar iedereen uit de buurt komt en je snel mensen ontmoet.” De wijk is sowieso sociaal ontdekten Daniël en Nienke toen ze hier een klein jaar geleden kwamen wonen. Omdat de zon ’s avonds aan de voorzijde van hun woning ondergaat, besloten ze een zitje in de voortuin te maken. “Daar zitten we dan recht aan de straat”, vertelt Daniël. “En is er direct contact met iedereen die voorbij loopt.” Dit geldt ook voor de kinderen wanneer die in de voortuin in de zandbak spelen. Dochter Maartje is druk bezig met haar ontdekkingstocht door de nieuwe buurt. Ze speelt graag op het schoolplein maar het liefst staat ze op skeelers. Beschermers hierbij vindt ze niet echt nodig, zo getuigen de vele schrammen op haar knieën.

Als Daniël zijn rondjes in Park Zuidbroek rent, dan fietst de rest van het gezin met hem mee of vermaakt zich in de vele speeltuintjes of bij de waterpartij. Het valt Daniël op dat er in het park weinig gebruik gemaakt wordt van de grasvelden. “Het zou leuk zijn als daar meer activiteiten zijn”, vindt hij. “Vooral om de jeugd naar buiten te krijgen.” Wat volgens hem ook nog een verbeterpunt in de wijk is, is het handhaven van de dertig kilometer zones, want er wordt best hard gereden. “En de aanpak van overlast door hondenpoep verdient aandacht”, vult Nienke aan.

Gezond en veilig opgroeien

“Wij houden ons best veel bezig met normen en waarden, waarbij wij ook rekening houden met natuur en milieu”, vertelt Nienke. “Natuurlijk al door de woning waar we in wonen, maar we letten ook op watergebruik en het scheiden van afval.” Ook door het bewust minder eten van vlees (Nienke eet helemaal geen vlees) en alles waar ‘te’ voor staat te mijden, voelt het gezin zich gezonder. “Je hoopt natuurlijk dat de meiden later niet gaan roken of drinken”, bedenkt Daniël. Het valt hem op hoeveel aandacht er tegenwoordig voor dit soort onderwerpen is bij bijvoorbeeld Het Jeugdjournaal. “Een goede zaak”, vindt hij. “De bewustwording van deze keuzes begint veel eerder dan toen wij zelf jong waren.” Het stel is zich er wel van bewust dat hun invloed hierop deels slechts reikt tot de pubertijd. “In de toekomst kan er met vrienden natuurlijk een heleboel gebeuren waar wij geen grip op hebben, weet Nienke. Daarnaast hoopt ze dat bijvoorbeeld ook vloggers, die op social media een enorm bereik hebben, beseffen hoeveel invloed ze hebben. “Soms is het echt copy-paste wat kinderen met die informatie doen.” Gek genoeg zit daar dan ook wel weer een positieve kant aan. Want door invloed van social media of acties van buiten wordt Maartje weer gestimuleerd om bijvoorbeeld moestuintjes te gaan verbouwen of zelfstandig een actie voor de uitstervende Blauwoogmaki op touw te zetten. En met succes! “Als Maartje eenmaal ergens enthousiast over is, dan gaat ze er ook helemaal voor”, lacht Nienke.

“Hoe duurzamer de stad, des te beter dit ook is voor de toekomst van de meiden”
Daniël
Houd Apeldoorn aantrekkelijk zodat jongeren hier blijven wonen

Generaties Verbinden

Maartje en Cato hebben geluk want hun opa’s en oma’s wonen in Apeldoorn. Een van de opa’s haalt Maartje zelfs twee keer in de week van school. Heel gezellig vindt ze dat. Maartje weet echter wel dat niet alle opa’s en oma’s nog zo goed te pas zijn als haar opa. “In ons oude huis hadden wij een buurvrouw van wel 100 jaar oud”, vertelt ze. “Daar gingen we wel eens op bezoek om te helpen. En ze is bij mij op school geweest om over vroeger te vertellen.” De betreffende dame op leeftijd is volgens Nienke nog goed bij de tijd, maar zit vaak hele dagen alleen. “Thuiszorg en hulp van verschillende buren bleek een ideale combinatie”, vertelt ze. “Een leuke bijkomstigheid was dat het contact tussen jong en oud in de buurt hierdoor verbeterde. De ouderen voelden zich meer betrokken en kwamen weer naar het buurtfeest. Deze traditie was verwaterd, onder meer omdat de ouderen dachten dat ze de jongeren tot last waren.” Omdat in hun nieuwe buurtje rijtjeswoningen en bungalows zijn gebouwd, bestaat de nieuwe groep buren uit een gemêleerd gezelschap.

In de buurt-app-groep is veel onderling contact en binnenkort willen ze een buurtbarbecue organiseren om alle nieuwe buren nog beter te leren kennen. Kinderen zijn overigens wel een factor die verbinding versnelt merkt het stel. “Een van onze nieuwe buren spreekt nog niet zo goed Nederlands”, vertelt Nienke. “Maar doordat de kinderen samen spelen, kom je toch bij elkaar over de vloer en kan je dus direct ook iets voor elkaar betekenen.”

Waarom ambassadeur?

Daniël en Nienke willen graag meedenken over de verduurzaming van Apeldoorn. “Hoe duurzamer de stad, des te beter dit ook is voor de toekomst van de meiden”, vindt Daniël. Ook is het stel benieuwd waarom jongeren uit Apeldoorn vertrekken. “Is er een bepaald probleem of iets waar ze tegenaan lopen?”, vraagt Daniël zich af. “Wat kunnen we doen om Apeldoorn aantrekkelijk te houden zodat jongeren hier blijven wonen?”. Zelf hebben ze er namelijk ook aan gedacht om buiten de plaats te gaan wonen. Studie en werk vormden een aanleiding. “Toen puntje bij paaltje kwam zijn we gebleven, vertelt Nienke. “Onze roots liggen hier en onze familie woont hier. We willen de meiden graag dezelfde vertrouwde jeugd meegeven als we hier zelf hebben gehad.” Met het ambassadeurschap voor Gezinsstad Apeldoorn wil het gezin dan ook graag laten zien hoe fijn en mooi het is om in Apeldoorn te wonen.”

Deel dit verhaal

Vergroot contrast