Gezond & veilig opgroeien

Word jij de nieuwe fietsheld van jouw school?

Op dinsdag 20 november, Internationale Kinderrechtendag, lanceert in de provincie Gelderland de nieuwe ‘Fietshelden Gezocht’-campagne. Deze campagne daagt basisschoolkinderen uit om ideeën te verzinnen die fietsen voor kinderen leuker, makkelijker of veiliger maken. De campagne loopt van 20 november tot en met 7 januari 2019 en wordt uitgevoerd door FietsLab Gelderland.

Basisschoolkinderen in Nederland bewegen steeds minder en worden steeds vaker met de auto naar school gebracht. Veel onderzoeken laten zien dat juist beweging voordat school begint kinderen helpt om beter te leren en gezond te blijven. Meer fietsende kinderen zorgen bovendien voor een betere bereikbaarheid van scholen.

Vind jij dat er teveel gevaarlijke situaties zijn vanwege te veel auto’s rondom de school? Of kun je je fiets nergens kwijt door te volle fietsenstallingen op het schoolplein? En bewegen jij en je klasgenoten eigenlijk wel genoeg? Doe mee en zorg dat alle kinderen weer veilig en met plezier van en naar school kunnen fietsen.

Baanbrekende ideeën die echt werken

De ideeën die kinderen verzinnen zijn vaak niet alleen nieuw en onorthodox maar ook verrassend uitvoerbaar. Lotta Crok werd in juni 2018 de eerste Junior Fietsburgemeester van de wereld na een Fietshelden-campagne in de gemeente Amsterdam. Haar idee, een kinder OV-fiets, haalde de directiekamer van NS-fiets. Een andere Amsterdamse Fietsheld, Benjamin, sloot met succes de straat van zijn school af voor auto’s tijdens het in en uit gaan van zijn school. Voor Gelderse scholen kan de campagne aanleiding zijn om nieuwe ideeën te laten ontwikkelen over lokale problemen rondom fietsen, zoals het stallen van fietsen op schoolpleinen en het verbeteren van routes van en naar school.

Doe mee!

Op dinsdag 20 november start de Fietshelden Campagne. Basisschoolkinderen worden uitgedaagd om na te denken over de fiets als vervoermiddel, om vaker de fiets te gebruiken en om oplossingen te verzinnen voor problemen die kinderen ervaren met fietsen.

Zit jij in groep 6, 7 of 8 van de basisschool en het je een goed idee? Stuur het dan naar FietsLab Gelderland en wordt de Fietsheld van jouw basisschool.

Per regio worden Fietshelden Designathons georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waarbij je samen met anderen jouw idee verder uit kunt werken tot een echt prototype. FietsLab Gelderland betrekt het bedrijfsleven en overheden bij de eventuele uitvoering van de ideeën. Heb jij het allerbeste idee tijdens de Designathon in jouw regio? Dan mag je met jouw hele klas naar de speciale sportdag op Papendal rondom de World Cup BMX in mei 2019.

Je kunt je idee tot 7 januari 2019 insturen via fietshelden.org. Langs brengen kan ook: Fietslab Gelderland, Stationsplein 158b, 6811 KL in Arnhem.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Anja Straathof
18 december 2018

Wat een mooi initiatief! Ik deel de link op de website en Facebookgroep van Fietsersbond Apeldoorn.

Debby, Communitymanager Gezinsstad Apeldoorn
7 januari 2019

Leuk, dank je wel!

Vergroot contrast