Gezond & veilig opgroeien

Veilig Honk adressen op fietsroutes scholieren

Ben je een scholier, of heb je kinderen die alleen op de fiets naar school gaan? Dan hopen we dat je al eens gehoord hebt van een ‘Veilig Honk’ adres. Dit zijn adressen op verschillende fietsroutes van en naar school, waar bewoners vrijwillig hulp aanbieden als dat nodig is, bijvoorbeeld bij pech of om een andere reden. De adressen zijn herkenbaar door een Veilig Honk bord in de voortuin.

Hulp nodig? Ik kan toch bellen?

Natuurlijk kun je tegenwoordig met je mobieltje snel (groot)ouders, vrienden of vriendinnen bellen als je hulp nodig hebt. Maar soms is het fijn om te weten dat hulp al op de route ligt. Zoals wanneer de ketting van je fiets raakt en je ouders op het werk zijn, je band lek is, je je onveilig voelt op straat en je telefoon leeg is. Zomaar wat voorbeelden die Marianne Boerkamp, Veilig Honk adres op de fietsroute door Beekbergen, al eens is tegengekomen.

Een leenfiets of een goede tip

Marianne vertelt: “Tegenwoordig hebben kinderen niet standaard een bandenplak set in hun tas, dus die hebben we natuurlijk klaarliggen, net als EHBO materialen. Maar als Veilig Honk adres krijgen we van de gemeente ook een leenfiets. Mocht de scholier op de eigen fiets echt niet verder kunnen, dan geven we (op vertoon van de schoolpas) een leenfiets mee. Die moet in principe aan het eind van de dag wel gewoon terug gebracht worden naar ons adres. Het is echt voor noodgevallen. De leenfiets wordt door de gemeente netjes onderhouden, ieder jaar gaat deze voor een beurt naar Foenix (Kringloop & reïntegratie). Als scholieren voor andere zaken aanbellen, dan is het gewoon fijn dat een volwassene ze kan helpen en ze, zeker in het donkere dagen, er niet alleen voor staan op de route van en naar school.”

Een paar keer per jaar

“Toen ik werd benaderd om mee te doen, heb ik direct ja gezegd”, vertelt Marianne met een glimlach. “Het komt immers maar een paar keer per jaar voor dat er een beroep op ons wordt gedaan. En mijn kinderen gingen vroeger – met hun vriendjes en vriendinnetjes uit Eerbeek en Loenen naar het Veluws College en moesten ook ver fietsen. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat het voor scholieren en ouders een heel fijn gevoel is dat er Veilig Honken zijn. Maatschappelijk gezien vind ik het ook heel normaal om elkaar te helpen. Als er een hond losloopt op straat, ga ik ook op zoek naar het baasje. Alleen al voor de veiligheid van weggebruikers op de drukke Arnhemseweg. Dat doe je toch voor elkaar? Het bijzondere is dat het ook terugkomt van de jongeren. Vorig jaar belde er een jongen bij me aan die ik al eens geholpen had, met een bankpasje die hij gevonden had op straat. Zo kon hij eens wat terug doen. Mooi toch?”

“Ik vind het heel normaal om elkaar te helpen”

 

Veilig Honk adressen krijgen géén vergoeding. Marianne: “Maar soms komt er een heel leuk gebaar van de middelbare scholen, zoals een kerstbrood met de Kerst of een vaasje met een kaars erin. Dat waarderen wij enorm.”

Welke routes zijn er?

Apeldoorn telt meerdere zogeheten Veilig Honk-routes tussen de middelbare scholen in Apeldoorn en de dorpen en steden Twello, Teuge, Wilp, Voorst, Klarenbeek, Beekbergen, Lieren, Loenen en Eerbeek. De scholen communiceren de Veilig Honk routes ook op hun scholensites en in hun informatie(avonden). Informeer dus bij school welke adressen er op jouw route zijn!

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Diny Ketel
22 november 2018

Geachte heer/mevrouw, Voor school (C.S.G. De Heemgaard) ontvangen wij graag de Veilig Honk adressen van de gemeente Apeldoorn, zodat wij onze lijst weer up-do-date kunnen maken. Wij brengen elk jaar ter gelegenheid van kerst een kleine attentie langs bij deze adressen.

Debby
22 november 2018

Bedankt voor uw reactie. Ik heb mijn collega gevraagd u de meest recente lijst toe te sturen.

Gemeente Apeldoorn, G. van Rijssen
23 april 2019

Beste mevrouw Ketel, De adressen zijn het afgelopen jaar niet gewijzigd.

A.Zeelenberg
2 april 2019

Wij willen ons aanmelden als veilig honk. Woon op een ideale locatie gtuusen A'doorn en Beekbergen en help al vaker.

Debby, Communitymanager Gezinsstad Apeldoorn
8 april 2019

Wat leuk! Ik heb mijn collega Gerie gevraagd te reageren op je vraag.

Gemeente Apeldoorn, G. van Rijssen
23 april 2019

Bedankt voor uw aanmelding als Veilig Honk. Op de route Apeldoorn – Beekbergen zijn al een aantal Veilig Honken gesitueerd. Of een extra honk nodig is, ga ik navragen. Ondertussen heb ik geprobeerd de wijkagent te bereiken. Dat is nog niet gelukt. Morgen zou hij bereikbaar zijn en probeer ik het weer. Naast de vraag of nog een honk nodig is, worden potentiele honkhouders ook door de wijkagent gescreend. Na mijn contact met de wijkagent informeer ik u nader.

Scholten
25 september 2019

goedenavond. Wij zijn al vanaf het begin een veilig honk en in de 1e jaren kwam aan het begin van het schooljaar idd altijd een ploeg van foenix de leenfiets netjes nakijken. Dit is (bij mij in ieder geval) al jaren niet meer gebeurd. Is het mogelijk dat hier toch weer eens naar gekeken wordt? Ik heb de fiets zelf inmiddels al enkele malen gerepareerd (geen probleem) maar ondertussen is de fiets aan een groten inspectie toe of moet er een andere (2e Hands) fiets komen. Ik hoor het graag. Gr Henri Scholten

Debby, Communitymanager Gezinsstad Apeldoorn
26 september 2019

Beste Henri, Wat goed dat jullie vanaf het begin al een veilig honk zijn! Ik heb je bericht doorgestuurd naar mijn collega Gerie van Rijssen en haar gevraagd contact met je op te nemen.

scholten
7 november 2019

Helaas heb ik nog geen reactie mogen ontvangen en het is inmiddels toch al 6 weken geleden. met vriendelijke groet henri scholten

Vergroot contrast