Gezond & veilig opgroeien

Technasium scholieren verrassen vakjury met creatieve plannen

Woensdag 5 juni presenteerden de Technasium studenten van het Veluws College Walterbosch hun opdrachten aan de vakjury. De scholieren werkten de afgelopen weken aan opdrachten over kunst, spelen en bewegen en het Plein van de Stad.

De speelplek van de toekomst

Hoe ziet de speelplek van de toekomst eruit? Acht groepen van 30 leerlingen dachten na over deze vraag. Het resultaat was een indrukwekkende hoeveelheid realistische en creatieve ontwerpen. Zo presenteerde een groepje niet alleen een ontwerp van een speeltuin, maar ontwikkelde in De Parken ook een volledige speelstructuur. Een andere groep ontwierp een hindernissenbaan in het Matenpark. Waar kinderen van verschillende leeftijden samen kunnen spelen. Een vakantie in Londen was voor een ander groepje inspiratie om een speeltuin met het thema ‘draken’ te ontwerpen. En er was zelfs één groep die maar liefst 120 kinderen heeft geïnterviewd over hun speelwensen. Al die wensen hebben ze samengebracht in een veelzijdig speeltoestel.

Jasper van der Graaff (artistiek leider ACEC), Jacco Winkelman en Annelies Beek (adviseurs fysieke leefomgeving) vormden de vakjury namens de gemeente.  “Super leuk om te zien hoe enthousiast de leerlingen hebben gewerkt aan de opdracht. Ze zijn aan de slag gegaan als echte professionals. Ze hebben aan kinderen gevraagd wat zij graag willen, met elkaar gebrainstormd en uiteindelijk hele creatieve ontwerpen gemaakt. Ook zijn we onder de indruk van de presentatie skills van de leerlingen. De ideeën gaan we gebruiken voor een nieuw speelplan voor Gezinsstad Apeldoorn.”

Jongeren over het Plein van de Stad

Hoe richten we de markt op het nieuwe Plein van de Stad zo goed mogelijk in? En hoe zorgen we ervoor dat de elektriciteitsvoorziening op een goede manier wordt ingericht op het plein? Met die vragen gingen tien groepjes scholieren aan de slag.

Prachtige maquettes, posters en uitgewerkte plannen werden gepresenteerd aan de tweede vakjury van de gemeente Apeldoorn bestaande uit Evelyn Meibergen (relatiemanager Ambulante Handel), Arno Klein Goldewijk (projectmanager Plein van de Stad) en Ernst Morsink (projectleider Toekomstvisie Warenmarkt). Zo werd er een Marktplein gepresenteerd met ronde opstellingen met in het midden van de rondingen een stroompunt, gebruikte een groepje Minecraft om de nieuwe inrichting van het plein te laten zien  en bij meerdere groepjes kwam de Markthal als Foodhal terug in de presentaties. Daarnaast verraste een scholier de jury met grondig vooronderzoek per mail en telefonisch, door uitvraag de doen bij andere gemeenten.

Evelyn Meibergen: “Heel gaaf al die creativiteit en de moeite die scholieren hebben genomen voor de Markt op het Plein van de Stad. Er is echt ‘out of the box’ gedacht en de ideeën zijn professioneel aan ons gepresenteerd. Een aantal van de ideeën ga ik zeker bespreken met ondernemers uit de ambulante handel.”

Werken aan je eigen stad

Het oordeel van de vakjury telt voor 50% mee in het eindcijfer van deze opdracht. Daniëlle van der Meyden, docent van het Veluws College Walterbosch: “We merken dat scholieren positief aan de slag gaan met opdrachten die dichtbij hun eigen leefwereld staan. Door het aanbieden van verschillende opdrachten door de gemeente was er daarnaast ook nog de keuze om voor iets te gaan waar je echt wat mee hebt. Het hebben van een betrokken opdrachtgever is daarbij heel belangrijk, dan hebben de jongeren echt het idee dat ze het niet voor niets doen.”

Samenwerken met onderwijs

Ben jij een ondernemer in Apeldoorn en wil je onderwijs en ondernemen met elkaar verbinden? Heb je een mooie opdracht liggen voor scholieren en wil je samenwerken met het onderwijs in onze stad? Neem dan per mail contact op met het Veluws College Walterbosch.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Samen met:

Vergroot contrast