Buitenruimte voor iedereen

Spelen in de binnenstad

Buitenspelen doe je lekker in de tuin, op het schoolplein of op een speelplek in de buurt. In de binnenstad kom je meestal om lekker te shoppen of gezellig samen te eten. Maar het is ook fijn voor kinderen om tussendoor lekker even uit te razen. En er wonen natuurlijk ook een hoop kinderen in de binnenstad. Daarom willen we hier de komende tijd meer ruimte voor spelen en bewegen maken.

Spelen is belangrijk

Spelen is erg belangrijk voor een gezinsstad als Apeldoorn. Daarom doen we ons best om zoveel mogelijk speel- en beweegmogelijkheden te creëren in onze gemeente. Een van de plekken waar we al plannen voor hebben, is de binnenstad van Apeldoorn. In de stad kom je natuurlijk in je vrije tijd, dus hoe leuk is het als je er dan ook kan spelen? Bovendien is het niet alleen leuk, maar dagen speelmogelijkheden kinderen ook uit om lekker te bewegen en veel buiten te zijn. En dat is dan weer goed voor de gezondheid.

Museumpassage

De binnenstad is natuurlijk een groot gebied en niet alle plekken zijn even geschikt om te spelen en te bewegen. Op twee plekken wordt al in de komende maanden ruimte voor spelen en bewegen gemaakt. Eén van deze plekken is de Museumpassage. Deze ligt naast het ACEC gebouw, als je van De Roggestraat richting het Caterplein loopt. We willen hier een klim- en klauterparcours. Een nieuwe manier om door deze steeg te trekken dus! Of het inderdaad een klim- en klauterparcours wordt, is nog niet zeker. Het idee moet nog worden besproken met de eigenaren van de panden in de buurt. En ook wordt er nog naar de veiligheid gekeken.

Leienplein

Daarnaast wordt bij de vernieuwing van het Leienplein ook ruimte voor spelen en bewegen gecreëerd. Er worden drie toestellen geplaatst waar kinderen op kunnen spelen. Ook de ondergrond wordt aangepast, zodat deze veilig is. Het Leienplein wordt regelmatig gebruikt voor evenementen. Daarom zijn de speeltoestellen makkelijk weg te halen en weer terug te plaatsen.

En meer!

Maar bij deze plekken blijft het niet! Er wordt nog hard gewerkt aan het ontwerpen van een plek om te spelen en bewegen in de Marktstraat. Deze straat wordt begin 2019 aangepakt. Ook op het Marktplein willen we graag mogelijkheden om te spelen creëren.

Wat vind jij?

Wat vind jij van de nieuwe mogelijkheden om te spelen in de stad? En welke speelplek wil jij graag uitproberen? Waardoor wordt de binnenstad volgens jou nog aantrekkelijker voor gezinnen? Laat het ons weten! Like dit project of laat hieronder een reactie of vraag achter.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Esmee
16 oktober 2018

Een mooie ambitie om de binnenstad van Apeldoorn aantrekkelijker te maken voor gezinnen / kinderen. M.i. is het namelijk nauwelijks een gezinsstad te noemen. De binnenstad wordt vol gebouwd met appartementencomplexen en woningen. Treffend: New York-complex dat een voetbalveld laat verdwijnen. Aan de Molenstraat: idem (park weg). Brinkpark: enkel wat onhandige toestellen (positieve uitzondering: skatebaan). Zo'n Grift staat mooi, maar voor kleine kinderen is al dat water niet handig. Met je kinderen fietsen vanuit de Hofstraat naar de Kanaalstraat is bijzonder onveilig (een enorm brede stoep en maar een smal fietspad waar auto's één-richting kinderen tegemoet komen. Wilhelmina Druckerstraat laat je jonge kinderen echt niet allen oversteken. Stationsstraat idem. Ondertussen rijden allemaal vieze dieselbussen rond in de stad (dit raakt de gezonde leefomgeving die je aan kinderen wilt geven). Kijk eens hoe stadsparken in Frankrijk eruitzien voor kinderen (dat gaat veel verder dan drie toestellen op een pleintje). Mooi streven dus, maar ik ben nog niet overtuigd. Zeker niet als alles volgebouwd moet worden. Maar misschien zien anderen in de binnenstad dit anders?

Debby
6 november 2018

Bedankt voor je reactie. Als je ideeën hebt over wat beter of anders kan, dan horen we dat graag. Als je een mail stuurt naar gezinsstad@apeldoorn.nl, dan stuur ik je mail door naar de juiste collega's.

T Al Farhan
22 oktober 2018

We willen graag een speelplaats voor de kinderen die in het centrum wonen. Molenstraat Centrum en korte molenstraat. De kinderen moeten dagelijks op de parkeerterrein spelen omdat ze nergens anders kunnen spelen. Aan de Korte molenstraat spelen ze ook niet doordat te veel criminelen hangen tegenover Omnizorg. Er blijft weinig over voor die kinderen.

Debby
6 november 2018

Bedankt voor je reactie. We horen graag wat andere omwonenden van het idee vinden. Is er draagvlak voor het opknappen / veranderen van de speelplek? Dit kun je bijvoorbeeld door het verzamelen van handtekeningen heel makkelijk aantonen. Als er inderdaad draagvlak is in de buurt, dan kunnen we kijken of er in 2019 wat mogelijk is. Het budget voor vernieuwing van speelplekken 2018 is helemaal op, maar er komen naar verwachting in 2019 weer middelen beschikbaar. Kun je hiermee vooruit? Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag. De verzamelde handtekeningen mag je sturen naar gezinsstad@apeldoorn.nl. Ik zorg dan dat het naar de juiste collega’s wordt doorgestuurd en houd je op de hoogte van het proces.

Jack Wegerif
29 oktober 2018

Ik ben zelf beheerder omnisportvereniging WSV de Voorwaarts, vorig jaar hebben wij met een tiental leden een pannaveldje gerealiseerd, en eigenlijk hebben wij nieuwe speeltoestellen nodig die naast het pannaveldje staan, helaas is de wipwap aan vervanging toe, dus willen wij graag uitproberen

Debby
6 november 2018

Wat leuk dat jullie een pannaveldje gerealiseerd hebben! Kun je aangeven om welke straat het precies gaat? We horen graag wat andere omwonenden van het idee vinden. Is er draagvlak voor het opknappen / veranderen van de speelplek? Dit kun je bijvoorbeeld door het verzamelen van handtekeningen heel makkelijk aantonen. Als er inderdaad draagvlak is in de buurt, dan kunnen we kijken of er in 2019 wat mogelijk is. Het budget voor vernieuwing van speelplekken 2018 is helemaal op, maar er komen naar verwachting in 2019 weer middelen beschikbaar. Kun je hiermee vooruit? Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag. De verzamelde handtekeningen mag je sturen naar gezinsstad@apeldoorn.nl. Ik zorg dan dat het naar de juiste collega’s wordt doorgestuurd en houd je op de hoogte van het proces.

Vergroot contrast