Gezond & veilig opgroeien

Maatschappelijke Stage Apeldoorn

Wat is de maatschappelijke stage?

Maatschappelijke Stage Apeldoorn (MaS) is een samenwerkingsverband tussen acht voortgezet onderwijs Scholen en Apeldoorn Pakt Aan. Apeldoorn Pakt Aan is de MaS-makelaar in Apeldoorn.

De Maatschappelijke Stage houdt in dat jongeren in het voortgezet onderwijs vrijwilligerswerk doen als onderdeel van hun schoolcarrière. Op deze manier leren ze hun directe omgeving en verschillende doelgroepen op een andere manier kennen. Ook leveren zij door de MaS een actieve bijdrage aan de samenleving. Leerlingen ervaren hoe het is om verantwoordelijkheid te nemen voor een ander en/of te participeren in een organisatie. De meeste Maatschappelijke Stages vinden plaats in de non-profit sector: bij een vrijwilligersorganisatie, vereniging, instelling of maatschappelijke organisatie. Alles is mogelijk, als het maar gaat om vrijwilligerswerk.

Zet eens een MaS-ser in

Heb je een klus die gedaan kan worden door een maatschappelijke stagiair(e)? Of wil je graag je deuren openstellen, maar weet je niet precies wat je maatschappelijke stagiair(e)s kunt bieden? Neem dan contact op met de MaS-coördinator van Apeldoorn Pakt Aan via info@mas-apeldoorn.nl. Wil je in het mailbestand staan zodat je oproepen en informatie over de Maatschappelijke Stage ontvangt? Dan kun je je hier aanmelden.

Informatie voor leerlingen

De Maatschappelijke Stage is een verplicht onderdeel van je schoolcarrière. In tegenstelling tot de gewone vakken, kun je de MaS zo interessant maken als je zelf wilt. Je mag namelijk zelf bepalen waar je je MaS gaat doen.

Een aantal tips:

  • Doe je al vrijwilligerswerk? Misschien geef je al training aan de kleintjes bij je sportvereniging, help je mee in de Wereldwinkel of pas je elke zondag op de kinderen tijdens de kerkdienst. Als je al vrijwilligerswerk doet, kun je dat in overleg inzetten voor MaS.
  • Wellicht doe je geen vrijwilligerswerk, maar ben je wel lid van een vereniging. Zoek dan eens uit wat je aan MaS kunt doen bij je eigen club! Bijvoorbeeld door een toernooi te organiseren, training te geven, geld op te halen voor nieuwe shirts met een sponsorloop of met klasgenoten het clubgebouw te schilderen.
  • Ook in de buurt kun je je inzetten en je MaS doen. Vraag eens bij het jongerencentrum wat de mogelijkheden zijn of organiseer een straatspeeldag. Of maak met iedereen uit je buurt de straat weer schoon.

Doe je mee?

De Maatschappelijke Stage maakt gebruik van een app. Via deze app kun je solliciteren op leuke MaS-klussen. De inlogcodes voor deze app ontvang je van Apeldoorn Pakt Aan. Heb je vragen? Neem dan contact op met de MaS-coördinator bij jou op school of met de coördinator van Apeldoorn Pakt Aan via info@mas-apeldoorn.nl. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het ons weten! Like dit project of  laat in een reactie weten waar jij stage hebt gelopen en wat je ervan vond.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Vergroot contrast