Generaties verbinden

Kristal Samenleven wordt stichting Inkluzie

Zoals de naam het al doet vermoeden, zit er een stichting in het Kristal (in Zuidbroek) Apeldoorn. Deze stichting houdt zich bezig het bevorderen van de verbinding tussen kinderen en volwassenen, mét en zonder beperking. Tot voor kort onder de naam Kristal Samenleven, maar sinds 1 februari als Inkluzie. “De nieuwe naam voor de stichting, aangevuld met ‘Uit jezelf’ zegt alles waar we voor staan”, aldus John Buitenhuis, bestuurslid van de stichting.

Inkluzie

Inkluzie organiseert activiteiten op het gebied van muziek, kunst en cultuur. In het Kristal Leerorkest bijvoorbeeld, krijgen kinderen met én zonder beperking van de vier verschillende scholen in het Kristal, les van beroepsdocenten muziek. John: “Door samen te leren, te spelen en op te treden, vallen verschillen weg en worden gelijkwaardigheid, begrip voor elkaar en betrokkenheid voelbaar. En worden toehoorders van het orkest zichtbaar geraakt, zo merkten we op 31 januari tijdens een speciaal georganiseerd optreden”.

Leerorkest

v.l.n.r. Truus Hermkens, videograaf RTV Apeldoorn, Dick de Vries, Marcel Wentink en Inez. Foto Pierre Pinkse

Soundbeam en nieuwe website

Op die dag werd een uniek instrument in gebruik genomen, de soundbeam. Dit apparaat maakt met speciale technologie mogelijk dat ook mensen met een zware beperking, door slechts lichte beweging van handen, armen of door het bewegen met de rolstoel, muziek kunnen maken. Er zijn maar twee van deze apparaten in Nederland, waarvan er nu dus één gebruikt wordt in het Kristal. De Soundbeam is aangeschaft dankzij de financiële steun van partners, waaronder TB Stichting die, in de persoon van Dick de Vries, samen met leerlinge Inez van het Kroonpad en Marcel Wentink van Inkluzie, de openingshandeling verrichte.  Daarna werd ook de nieuwe naam officieel onthuld en ging de website www.inkluzie.nl live.

Bomvolle agenda

Truus Hermkens, combinatiefunctionaris en projectleider – ook adviseur van het bestuur van de stichting – , vertelde vol trots dat op de website nu ook de bomvolle agenda geraadpleegd kan worden. Daarmee bereiken en betrekken we ook mensen van buiten het Kristal. “Dat is ook één van de redenen dat we onze naam hebben gewijzigd”, vertelt Truus. “Want onze ambitie reikt verder dan alleen Zuidbroek. Met ons fotoproject Aut of the Box hebben we zelfs geëxposeerd en we willen binnenkort de mooie foto’s ook verkopen via onze webshop. Maar alles op zijn tijd, want de stichting draait naast een paar betaalde beroepskrachten, volledig op subsidie en giften en is afhankelijk van vrijwilligers.

Doe mee!

Stichting Inkluzie is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de onder ander muziek- en theateractiviteiten. Meer weten of gelijk als vrijwilliger aanmelden? Kijk op www.inkluzie.nl 

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Updates

Vergroot contrast