Generaties verbinden

Het Noaberschap in Ugchelen

Ugchelen is een relatief klein dorp waarin veel mensen elkaar kennen. Er zijn verenigingen waar mensen elkaar tegenkomen en van waaruit hulp vragen en aanbieden bijna als vanzelf gaat. Maar nu mensen langer op zichzelf moeten blijven wonen, kunnen we misschien nog meer voor elkaar betekenen. Het Noaberschap speelt hier een aanvullende rol in. Juist voor mensen die hulp vragen lastig vinden. Het Noaberschap is niet alleen voor oudere inwoners van Ugchelen die hulp nodig hebben. Ook jongere mensen kunnen aankloppen bij het Noaberschap. Als er bijvoorbeeld tijdelijk iemand uitvalt binnen een gezin, kan het Noaberschap worden ingeschakeld om helpende handen te regelen.

“Hulp en aandacht geven aan dorpsgenoten is vanzelfsprekend.”

 

Het uitgangspunt van het Noaberschap is dat inwoners van Ugchelen omzien naar elkaar en elkaar (tijdelijk) helpen bij kleine activiteiten zoals boodschappen doen, vervoer van en naar het ziekenhuis of computerhulp. Of gewoon een keer samen een wandeling maken of elkaar gezelschap houden. Vanuit een opgebouwd vrijwilligersbestand wordt gezocht naar een goede match tussen de hulpvrager en vrijwilliger. Beide partijen moeten zich goed voelen bij de match en vertrouwen hebben in elkaar. Iedere vrijwilliger beschikt over specifieke kwaliteiten waarmee een ander geholpen wordt. Vanuit het Noaberschap gebeurt alles met gesloten beurs en er wordt geen medische zorg verleend.

Ik kijk er echt naar uit

Mevrouw Van Beek-Put is een van die dorpsgenoten die regelmatig hulp krijgt van twee vrijwilligers van het Noaberschap. “In de zomer wordt mijn gras gemaaid en iedere vrijdag komt een vrijwilliger boodschappen met mij doen. We gaan dan samen naar de supermarkt. Zij loopt en ik rijd in de scootmobiel. Als ik niet mee kan, gaat ze alleen. In de vakantie komt er een ander die met mij meegaat. Als we klaar zijn met de boodschappen doen, drinken we nog kop thee en spelen we een spelletje Rummikub. Ik kijk echt uit naar de vrijdag. Het verschil met de thuiszorg is dat het Noaberschap me niet helpt met de verzorging, maar juist met praktische dingen die ik zelf niet meer kan. Het is altijd gezellig en je krijgt een ander soort aandacht.”

Hulp nodig of vrijwilliger worden?

Wil je meer weten over het Noaberschap? Neem dan contact op met Floortje, Annemieke of Wineke via onderstaande contactgegevens.

Floortje van der Heijden-Tresling
floortje@tresling.nl
0641808328
055-5422814

Annemieke Debets-Kruitbos
adebetskruitbos@gmail.com
0614976776
(055)-5418196

Wineke Blom-Jager
wineke.jager@gmail.com
0641816541
(055)-5418635

We doen dit project samen met Dorpsraad Ugchelen.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Jeannette
16 oktober 2018

Prachtig project! Zou mooi zijn als dit ook in andere wijken/dorpen van Apeldoorn opgezet zou worden.

Debby
6 november 2018

Bedankt voor je reactie! We hopen dat andere inwoners hierdoor geïnspireerd raken en het ook in hun dorp of wijk gaan opzetten.

Vergroot contrast