Buurt bepaalt nieuwe invulling speelveld in Orden

“Ik wil een groot voetbalveld!” “Maar ook een gymplek voor ouderen.” “Wat dachten jullie van bootcampmogelijkheden?” De ideeën vlogen over tafel maandag in wijkcentrum Orca in Orden. Verschillende buurtbewoners, jong en oud, zaten bij elkaar om na te denken over een nieuwe invulling van het speelveldje in hun buurt. Dit speelveldje is door de Johan Cruyff Foundation uitgekozen voor een pilot. “Buurtbewoners weten het beste wat er nodig is in de buurt. Daarom mogen ze meedenken en meebeslissen in dit project.”

“Je moet het samen doen”

In Apeldoorn vind je al verschillende Cruyff Courts. Apeldoorn zet zich in om een fijne gezinsstad te zijn en blijven. Daarbij speelt de buitenruimte een belangrijke rol. Hoe kunnen we de ruimte buiten zo maken dat hij uitdaagt om meer te spelen, te bewegen en elkaar te ontmoeten? De Johan Cruyff Foundation zet zich hier ook al meer dan 20 jaar voor in.

Dit jaar doen we daarom drie pilots in Apeldoorn, samen met de Cruyff Foundation. Hierbij krijgen gebruikers van het speelveld een belangrijke rol. Omdat we met zoveel mogelijk verschillende mensen aan tafel zitten en zij mee kunnen denken over de inrichting van het speelveldje, creëren we betrokkenheid, eigenaarschap en enthousiasme. Zodat er straks een nieuw speelveldje is waar iedereen zijn/haar steentje aan heeft bijgedragen en trots op kan zijn.

Kleurrijke wijk

De wijk Orden is een kleurrijke buurt. Er wonen mensen van verschillende komaf, jong en oud. “Veel mensen willen hier blijven, omdat het een fijne buurt is” zegt een van de aanwezigen. “Er wonen ook veel ouderen,” vult een ander aan, “maar die mengen zich niet zo met de rest. Dat is jammer.”

Van wensenlijstje via de tekentafel naar een nieuw veld

Alle ideeën zijn uitgewerkt op grote vellen papier. Het wensenlijstje ligt nu op de tekentafel van de Cruyff Foundation. Daar worden de wensen omgezet in voorstellen voor het nieuwe speelveldje. Over een goede maand komen alle betrokkenen weer bij elkaar. Daar kiezen ze samen het beste ontwerp uit. De Cruyff Foundation en gemeente Apeldoorn gaan daarna samen aan de slag met het aanleggen van het nieuwe veldje.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Bernard de Vries
23 maart 2020

Mooi initiatief. Graag willen wij ook in overleg in verband met mogelijkheden in Zuid (tussen Arnhemseweg en Laan van Westenenk). Ook vanwege bewegen en sporten voor kwetsbare mensen bij Columbia.

Vergroot contrast