Gezond & veilig opgroeien

Het is Nationale Buitenlesdag!

Vandaag, dinsdag 2 april, is het Nationale Buitenlesdag. Een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie, waarmee zij alle basisscholen in Nederland oproepen om les in de buitenlucht te geven. Een buitenles biedt leerkrachten de mogelijkheid om uitdagendere lessen te geven. Het zijn lessen waar leerlingen zelf dingen uitzoeken, veel samenwerken en hun lichaam en zintuigen gebruiken tijdens het leren. Dit is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens goed voor de leerprestaties!

Jongen met dobbelsteen

Apeldoorn

Ruim 25 scholen in de gemeente Apeldoorn doen mee, zo ook openbare basisschool Oosterhuizen. De leerkrachten hebben allerlei leuke buitenlessen op en rond het schoolplein bedacht. Groep 5/6 gaat als eerste naar buiten voor een rekenles. Na de lunch staat voor hun ook nog een topografie buitenles op de planning. Nu is het de beurt aan de kleuters. Ook zij gaan aan de slag met cijfers en getallen. In groepjes mogen de kinderen om beurten de dobbelsteen gooien. Hoeveel ogen tel je? Ga met je groepje naar het cijfer dat bij het aantal ogen ligt. Door in groepjes te werken, leren de kinderen ook samenwerken. De oudere kleuters helpen de jongste kinderen bij het tellen van de ogen en het herkennen van het bijbehorende cijfer.

Kinderen op sportveldmeisje met papier en pen buiten

Na de rekenoefening gaan ze aan de slag met kleuren. Lukt het de kleuters om groepjes te vormen van kinderen die dezelfde kleur kleding aan hebben? Met wat sturing van de juffen staan de kinderen even later op kleur gegroepeerd. Vervolgens wordt het wat moeilijker gemaakt. Kijk eens naar de schoenen, welke horen dan bij elkaar? En kijk je dan alleen naar de kleur of let je ook op hoe de schoenen dichtzitten? ’s Middags gaan ook de groepen 3/4 en 7/8 buiten aan de slag. Zo krijgen alle leerlingen vandaag een leuke en leerzame les en een fijne afwisseling op de lessen binnen!

opdracht buitenlesdag

Juf Grada, leerkracht groep 1/2, vertelt waarom haar school meedoet aan de Nationale Buitenlesdag:

“Wij zijn een gezonde school en het is aangetoond dat bewegend leren heel effectief is. We vinden het belangrijk dat kinderen genoeg buiten zijn. We proberen dus ook regelmatig onze lessen buiten te geven. Op deze manier kunnen we ook nog eens andere werkvormen inzetten.”

Ga lekker naar buiten!

Een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas! Denk je nou, dat lijkt me ook wel wat voor onze school? Wacht dan niet tot volgend jaar, maar ga nu alvast lekker naar buiten!

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Vergroot contrast