Buitenruimte voor iedereen

Winkelcentrum Orden binnenkort groener én een beweegtuin rijker

Het winkelcentrum in Orden is binnenkort een stuk groener dan nu, én een ‘Beweegtuin’ rijker. In de binnentuin van het zorgcentrum pal naast de winkels op het Ordenplein legt de gemeente deze beweegtuin aan. De vergroening van het winkelcentrum bestaat onder meer uit het plaatsen van 10 nieuwe bomen op en rond het winkelcentrum.

 

Beweegtuin

Het idee om een beweegtuin te realiseren ontstond toen een aantal fysiotherapeuten op een andere plek in Apeldoorn (aan de Zichtweg) een mooie locatie zagen ontstaan waar jong en oud samen kunnen bewegen. Zij vroegen de gemeente of zoiets ook te realiseren was in de nu nog kale binnentuin bij hun medisch centrum in Orden. Deze vraag viel samen met de wens van de wijkraad Brink & Orden om het Ordenplein groener en daarmee aantrekkelijker te maken. De wijkraad, vertegenwoordigers van de huisartsen en fysiotherapeuten en de gemeente hebben samen het plan voor de beweegtuin gemaakt.

De Stichting GEZond in Orde(n)*, waar de huisartsen en fysiotherapeuten deel van uit maken, betaalt mee aan de beweegtoestellen die er komen te staan. Ook de wijkraad betaalt mee aan een mooie pergola die straks de entree van de binnentuin markeert.

In de beweegtuin staat toegankelijkheid en oefenen voor mindervaliden centraal. Zo komt er een handfiets en een oefenparcours om te kunnen oefenen met bepaalde obstakels in de openbare ruimte (zoals grind en een stoepje). Ook verplaatsen we een aantal fitnestoestellen van de locatie aan de Sportlaan, bij Mandela, naar deze locatie. Daarnaast gaan we de binnentuin groener en gezelliger inrichten. We vormen het gras om naar vaste planten, zodat de tuin kleurrijker en natuurlijker wordt.

De tuin is ingericht op mindervaliden en mensen die moeten revalideren, maar is ook vrij toegankelijk voor iedereen die er gebruik van wil maken! De beweegtuin sluit goed aan bij de ambities die we als gezinsstad hebben om een stad te zijn waarin iedereen, van jong tot oud, zich thuis voelt en goed mee kan doen.

groep mensen betrokken bij beweegtuin ordenplein

Foto Rob Voss

 

Planning

In de komende weken gaat de aannemer aan de slag met het aanbrengen van de verharding en het plaatsen van de toestellen, en aansluitend met het planten van het groen. Als er geen vorstperiode meer komt is de verwachting dat de tuin in april klaar zal zijn voor een feestelijke opening.

 

Vergroening winkelcentrum

Ook de rest van het winkelcentrum krijgt een groene impuls. Op een aantal plaatsen realiseren we extra groenvakken. Op het parkeerterrein voor de supermarkt plaatsen we twee nieuwe bomen omringd door vaste planten. Langs de Laan van Spitsbergen komen zeven nieuwe bomen. Op het plein voor snackbar Kokkie planten we een haag en een nieuwe boom, en we planten nieuwe groenblijvende heesters bij de ingang van het parkeerterrein aan de Laan van Orden.

Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpt onze stad af te koelen op hete dagen en bij nat weer het regenwater beter af te voeren. Winkelcentra zijn vaak erg ‘stenig’ en bij verschillende winkelcentra zagen we de kans om nieuw groen te planten, of om bestaande beplanting om te vormen tot iets kleurrijkers. Het is natuurlijk ook fijner wonen en winkelen in een groenere, mooiere omgeving.

Het ontwerp voor de beweegtuin en het hele winkelcentrum kunt u hier bekijken, ook hangt het ontwerp in de hal van de apotheek op het Ordenplein.

 

Manifest `Iedereen doet mee’

Wethouder Nathan Stukker zette vandaag samen met de andere initiatiefnemers de eerste schop in de grond in de beweegtuin. Daarnaast heeft hij eerder deze week namens het college het manifest Iedereen doet mee! ondertekend. Dat manifest is gebaseerd op het VN-verdrag over de rechten voor mensen met een handicap. Doel van dit VN-verdrag is dat de wereld in alle opzichten toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking of kwetsbaarheid. De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft daarom alle gemeenten gevraagd om het manifest Iedereen doet mee! te ondertekenen.
Daarmee onderstrepen we dat Apeldoorn een gemeente wil zijn waarin iedereen erbij hoort en mee kan doen, ook als je slecht ter been bent, een beperking hebt of psychisch kwetsbaar bent. Ondertekening van het manifest betekent ook dat we daaraan werken samen met de mensen met een beperking.

 

Beweegtuin vernoemd naar Johan Hartmann

Iemand die zich met hart en ziel inzette voor de toegankelijkheid van de openbare ruimte was Johan Hartmann. Johan was ernstig gehandicapt en zat in een rolstoel. Maar dat belette hem niet om zich als ambassadeur van de stichting Vol Levenslust in te spannen om Apeldoorn toegankelijker te maken voor mensen die, net als hij, gehandicapt zijn. Medewerkers van de gemeente hebben met name rondom projecten in de binnenstad veel met Johan samengewerkt. Helaas is Johan eind januari overleden. Omdat we hem dankbaar zijn voor zijn gedrevenheid en inzet, vernoemen we de beweegtuin in Orden straks naar Johan Hartmann. Bij de feestelijke opening zullen we dat met de onthulling van een bordje vorm geven.

* GEZond in Orde(n) is een samenwerkingsverband van diverse praktijken. GEZ staat voor Geïntegreerde Eerstelijns Zorg.

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Hanna Hartmann
15 februari 2020

Wauw, bedankt gemeente Apeldoorn! Wat een prachtig gebaar... Zo trots op mijn vader 😇 (Ik hoop dat zijn boom er ook mag komen te staan... 🌳)

Debby, Communitymanager Gezinsstad Apeldoorn
17 februari 2020

Bedankt voor je leuke reactie Hanna! Ik weet niet welke boom je bedoelt, kan ik hierin iets betekenen voor je?

Herman Hartmann
15 februari 2020

Dit is een heel mooi project, geheel in lijn met waar Johan vele jaren met hart en ziel aan heeft gewerkt. Mooie tuinen en de belangen voor minder validen.

Debby, Communitymanager Gezinsstad Apeldoorn
17 februari 2020

Bedankt voor je leuke reactie!

Vergroot contrast