Leerlingen PCBO Koningin Julianaschool maken gezonde lunch

2 juli 2019

Tijdens de ‘kookknap’ weken in juni en begin juli gingen alle leerlingen van PCBO Koningin Julianaschool (KJS) aan de slag met eten, smaken en de bereiding ervan. De ‘kookknap’, een van de 10 talentprojecten van de school, werd vorige week gestart met een LekkerBoer Foodcamp op de boerderij en tuinderij. Gevolgd door een Gezonde Lunch workshop op het schoolplein. Tijdens de lessen wordt er ook aandacht besteed aan het thema via bijvoorbeeld ‘smaaklessen’. Als afsluiter koken de kinderen op 3 juli een gezonde 3-gangen lunch op het schoolplein voor hun ouders. Het traject wordt georganiseerd door LekkerBoer in samenwerking met Charme Hotel Oranjeoord en De Leukste Lunch.

Foodcamp

De leerlingen gingen als eerste naar de LekkerBoer Foodcamp. Op de plek waar het eten gemaakt wordt, namelijk de boerderij en tuinderij. Leerlingen mochten zelf de ingrediënten oogsten en daarna eigen runderburgers, milkshakes en groentewraps maken in en om de LekkerBoer foodtrailer. Dit deden ze samen met koks Onno Pel en Eisse Fekkes van Charme Hotel Oranjeoord.

“Het is zo belangrijk dat we kinderen bewust maken van waar onze voedingsproducten vandaan komen. Voeding is heel belangrijk voor onze gezondheid en kan zelfs de kwaliteit van leven verbeteren.” Onno Pel, topkok (world50bests) en eigenaar Charme Hotels

De Foodcamp voor de onderbouw vond plaats bij melkveebedrijf de Bolkhorst in Teuge. Boer Harry Bieleman nam de leerlingen mee over zijn bedrijf en liet van de kalfjes tot de melkkoeien zien wat er voor nodig is om dagelijks melk en vlees op zijn bedrijf te produceren. Zo konden de kinderen zien hoe de koeien in de melkrobot gemolken werden. En hoorden ze dat de (stier-) kalveren elders tot een jaar afgemest worden voor o.a. rosé vlees. Dit zeer malse vlees werd gebruikt voor de hamburgers. Jumbo Wiegmans leverde aanvullende producten, zoals de hamburgerbroodjes en gezonde toppings.

Op biodynamische tuinderij De Zonnegaard nam tuinder Carlijn Geluk de kinderen van de bovenbouw mee op ontdekkingstocht over de tuinderij.  De leerlingen mochten zelf doperwten, peultjes, tuinbonen, sla, bloemkool en aardbeien oogsten en proeven, zo vers van het land. De groentewraps vielen zeer in de smaak bij de kinderen.

Gezonde Lunch workshop

Afgelopen week mochten de kinderen hun eigen lege broodtrommel vullen met gezonde creaties die ze zelf tijdens de workshop rond de foodtrailer mochten maken. Dit gebeurde onder leiding van Marije Woertman van De Leukste Lunch. Niet alleen brood, maar juist ook snackgroentes, nootjes en fruit. Door hier leuke creaties van te maken, zoals een race-auto of bloem, en te versieren met leuke prikkers, werd het ook nog eens extra leuk om de zelfgemaakte lunch samen op te eten.

Gezonde school

Daphne Tuijtel, locatieleider van de school is heel tevreden over de georganiseerde activiteiten. “Leerlingen en ouders kwamen enthousiast terug van de boerderij en tuinderij en ook de gezonde lunch workshop viel zeer in de smaak. Het is mooi om de kinderen te zien genieten en dat we deze belangrijke basis aan de kinderen mee kunnen geven. Als school vinden we gezonde voeding heel belangrijk. Door kinderen zelf te laten oogsten, proeven en koken, zijn ze een levenservaring rijker die hen hopelijk zal helpen om zelf, nu en later, ook gezonde keuzes te maken. Het is mooi dat het platform Gezonde School hierin financiële ondersteuning biedt.”

Deel dit bericht

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Samen met:

Vergroot contrast