Ken je stad Apeldoorn

12 november 2018

Net als 150 ambtenaren van de Gemeente Apeldoorn mochten wij vandaag als ambassadeurs van Gezinsstad Apeldoorn ‘op expeditie’. Onder het motto ‘kennen wij u al goed genoeg’ waren er verschillende inspirerende excursies die laten zien wat er in Apeldoorn allemaal gebeurt.

Frans en ik hebben gekozen voor de ‘buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid’. Vier ambtenaren, twee mensen van de WMO-raad en wij tweeën kregen bij een kopje koffie te horen wat de buurt- coöperatie inhoudt en wat er in en om ‘Ons Honk’ allemaal gebeurt. Het is ongelooflijk wat daar in een paar jaar tijd is opgebouwd. Opgeleide buurtassistenten hebben bij zo’n 10.000 bewoner van Zuid aangebeld om te vragen hoe het met ze gaat. Velen waren eenzaam, hadden hulp of een beetje aandacht nodig. Al deze mensen worden met elkaar in contact gebracht, helpen elkaar en daar waar specifieke hulp nodig is wordt dit gegeven door vrijwilligers. Aandacht, gezelligheid, afleiding, betekenisvol zijn. Daar gaat het om. Mensen die vaak bij de huisarts kwamen met allerlei klachten worden weer beter van wat ‘Zuiddoetsamen’ te bieden heeft. Vanochtend waren er zo’n 30 mensen in ‘Ons Honk’. Ze waren Rummikub aan het spelen, aan het kaarten en gezellig aan het kletsen bij een kop koffie. Tussen de middag was er een lunch. Maar er gebeurt in een week nog veel meer: zingen, zitdansen, handenarbeid, bakken, koken, met kinderen van de basisschool samen dingen doen. Er wordt gedaan wat de mensen graag willen, niet wat de beroepskrachten of vrijwilligers denken dat goed voor de buurtbewoners is. Deze visie zit in de genen van een ieder die daar werkt.

"Aandacht, gezelligheid, afleiding, betekenisvol zijn. Daar gaat het om."
Anieta
Ken je stad Apeldoorn

De mannen werden buiten flink aan het werk gezet. Naast het pand moesten struiken en tegels worden weggehaald om plaats te maken voor een mooi terras. Een vrouwelijke ambtenaar hielp koffie schenken bij de spelletjes en tafel dekken en ik heb samen met een vrijwilliger in de keuken een uiensoep gemaakt en spullen klaargezet voor de lunch. Frans en ik bezochten juist deze organisatie om te zien hoe de generaties met elkaar in contact gebracht worden. En dat gebeurt daar op allerlei manieren. Kinderen van de basisschool komen daar om met ouderen te praten, hen te tekenen en samen te schilderen. Maatschappelijk stages worden er gedaan door scholieren van het middelbaar onderwijs. De buurtcoöperatie is een erkend leerbedrijf voor leerlingen van niveau 1, 2 en 3. Ze worden daar goed begeleid. Zo goed dat ze net een award hebben ontvangen voor het beste leerbedrijf 2018 van de provincie Gelderland. Mechelien Burghout en Ton Kunneman, de oprichters van de coöperatie, zijn gouden mensen. Wát zijn zij van grote betekenis voor de medemens! Ik heb zelden zoveel warmte gevoeld. De warmte die zijzelf brengen en ook weten over te brengen aan iedereen die daar werkt of als gast komt.

Deze ochtend zal me nog lang bijblijven. En Frans zal de komende dagen eraan herinnerd worden door flinke spierpijn!

Anieta Scholten

Deel dit bericht

Reacties


Een reactie wordt pas getoond na goedkeuring van een beheerder

Vergroot contrast